29784. Re: gear3 17. 10. 2025 - 13:50
Jířa (29782):
Umělá inteligence AI preferuje u Tvého předpokládaného stylu jízdy 3,73.
Nejlepší převodový stupeň pro motor 350 s převodovkou Tremec závisí na zamýšleném použití vozidla, tedy na vyvážení akcelerace s jízdou po dálnici. Pro vůz používaný primárně pro jízdu po silnici/stripu a pro zábavu nabízí zadní převodovka s převodem 3,73 nebo 4,10 s pětistupňovou převodovkou Tremec TKO nebo TKX skvělý výkon. Pro vůz určený pro silniční jízdu poskytne zadní převodovka s převodem 3,08 nebo 3,23 a převodovkou Tremec s overdrivem nižší otáčky při dálničních rychlostech, což zlepšuje spotřebu paliva.
Další účastník napsal jako Motto:
Abych byl upřímný, s 500 koňmi nezáleží na tom, jaký převodový poměr zvolíte. Mezi nimi prostě není tak velký rozdíl. Kdyby to byl můj převodový poměr, volil bych 3:73.
http://www.hotrodders.com/threads/3-42-vs-3-73-or.103870/ Chystám se repasovat zadní nápravu a snažil jsem se rozhodnout, jaký převod zvolit.
Chci dobrý a solidní rozjezd, ale nechci jít do díry kvůli novým pneumatikám. Problém je, že budu mít výkon kolem 500 koní. Volba 3,42 nebo možná o něco vyššího převodu mi ušetří gumu a stále mi zajistí slušný rozjezd. Pokud je drcení pneumatik zcela nevyhnutelné, tak se budu držet 3,73. Díky. Nova Sedan '79, Mark IV 454 .30 a více, Zapalování MSD, Sání Performer RPM, Řadicí sada 700r4 Stage 3
Abych byl upřímný, s 500 koňmi nezáleží na tom, jaký převodový poměr zvolíte. Mezi nimi prostě není tak velký rozdíl. Kdyby to byl můj převodový poměr, volil bych 3:73.
Rozdíl mezi 3:42 a 3:73 je patrný při dálničních rychlostech. S časem 3:73 se motor při 55 mph otáčí přibližně 3 000 ot./min, s časem 3:42 se při 67 mph otáčí pouze kolem 2 000 ot./min. Právě jsem synovi vyměnil zadní převodovku S-10 za 3:42. Tady v Texasu je rychlostní limit 70 mph, ale on se snažil udržet rychlost na 65 mph jako z konve. Teď jezdí ustálenou rychlostí 70 mph při 2 200 mph a spotřeba se mu výrazně zlepšila.
S převodovkou 3,73 a převodem 1:1 s pneumatikou o výšce 28" při rychlosti 112 km/h budou otáčky 3600 s převodovkou 3,42 a převodem 1:1 s pneumatikou o výšce 28" při rychlosti 112 km/h budou otáčky 3370, jak již bylo zmíněno, s výkonem 500 koní opravdu nezáleží na tom, který si vyberete.
Kdybych měl převodovku 700r4 s převodovkou Over Drive, zvolil bych 3,73.
Podívejte se na tuto stránku, používám ji pořád.
http://www.merkurtech.com/merkurtech/downloads/GEAR SPEED CALCULATOR.xls
Převodový poměr pro 700r4 1. stupeň 3,06, 2. stupeň 1,63, 3. stupeň 1, vnější průměr 0,7
S tou pneumatikou 25560-15 a výškou 27 palců je 3,42 nebo 3,73 přesně to, co hledáš. 3,42 při 112 km/h = 2100 ot/min. 3,73 při 112 km/h = 2250 ot/min. Není to velký rozdíl. Pokud plánuješ vyšší pneumatiku, nebo i s těmi, co máš, volil bych 3,73. S tímhle převodem, když jedeš 112 km/h a šlápneš na podlahu a auto se vymkne z plně přetížené polohy, budeš mít 3250 ot/min, pak bys měl docela dobře jet!
http://www.stevesnovasite.com/threads/rear-end-3-73-or-3-42-what-do-you-think.470873/ Takže je čas vybrat převodový poměr pro zadní nápravu a potřebuji poradit, jaký zvolit. Motor a převodovka: Karburátor LS/LY6 6.0 cca 400 HP s TH350Zadní náprava je 10šroubová 8,5palcová, bude mít Eaton Trutrack Limited Slip.Za pár let (1-2) přejdu na plné vstřikování paliva a vyměním TH350 za 4L60/70 nebo 6L80/90 nebo T56. (Pokud budu muset v budoucnu změnit převodové poměry, s tím se smířím.)ALE prozatím -Budu Novu používat 85 % času na silnici a na krátké vzdálenosti na dálnici 55-65 mph. Trochu jízdy v kaňonu. Moje hlavní otázka zní, mám zvolit převodový stupeň 3,73 nebo 3,42?Stojí převodový stupeň 3,73 za vyšší zrychlení, vyšší otáčky a nižší spotřebu paliva, nebo ne? Nejsem si jistý, jestli to stojí za to, ale motor 3.42 mi dává lepší otáčky na dálnici a o něco lepší spotřebu.
Pokud budete v budoucnu používat převodovku s overdrive, koupil bych si sadu převodů 3,73. Vzhledem k tomu, že většinu jízdy budete provádět po místních silnicích, nebudou vysoké otáčky při dálničních rychlostech problémem. Na zadní kolo můžete použít vysokou pneumatiku. Tím se sníží otáčky při jízdě po dálnici. Podle vašeho grafu je při rychlosti 60 mph rozdíl 242 ot./min. To by mě od používání sad 3,73 neodradilo.
Mám 3,73, ale také overdrive od Gear Vendor, který snižuje efektivní převodový poměr na 3,42. Myslím, že s výkonem 400 koní budeš spokojený s 3,42, protože se ti pneumatiky tak snadno neuvolní.
Jen pro srovnání, mám vestavěné zadní kolo s 10šroubovým rozvodem 3:36 (LS1/4L60). Pneumatiky můžu vrzat prakticky dle libosti, takže možná oceníte čas 3:42 na cestovní rychlost.
Pokud používáš T56, to je moje kombinace, doporučil bych 410. Při 65 otáčkách je to asi 1800 ot./min. Pokud jedeš mnohem níž, nepoužiješ 6. rychlostní stupeň, pokud nejezdíš 80-85.
Jsem členem fanklubu pneumatik o rozměru 3,73 palce, když používáte 26" pneumatiky. Zvlášť pokud v budoucnu pojedete na vnější rozměry. Budou to znamenat rozdíl mezi vrzáním pneumatik a jejich smažením po pár převodech.
4,10 jsou taky fajn, ale nejsem si jistý, jestli je potřebujete s tou kombinací, kterou máte. Pokud pojedete s T56, prostě s ní jezděte rychleji po dálnici, abyste si udrželi optimální rozsah otáček.
Přešel jsem z původních 3,36 s dvanácti šrouby na mém SS na 3,55 s myšlenkou, že budu víc jezdit po dálnici. Ne, ne, nestalo se to, takže teď lituju, že jsem si vzal 3,73. Měl jsem v autě 4,11 (čtyřstupňovou) a to bylo při 65-70 otáčkách moc. 3,73 dosáhly na silnici ideálního bodu, zvládly to i na dálnici a můžu jet celý den rychlostí 60. Kdybych to mohl zopakovat, vzal bych si 3,73, ale s 3,55 můžu na silnici urazit díru s radiálními pneumatikami BFG Drag 235x60x15 a s 3,73" asi .
Dal bych si 3,73. Mám v autě sadu 3,73 s 27" vysokou pneumatikou vzadu a je to v pohodě na jízdu po silnici a minimální jízdu po dálnici. Pokud byste chtěl hodně jezdit po dálnici, podíval bych se na něco jako 3,08 nebo 3,36. Vzhledem k tomu, že plánujete v budoucnu použít převodovku s overdrive, bych určitě volil 3,73.
http://www.stevesnovasite.com/threads/rear-end-gears.430193/ Ahoj lidi, sháním nová kola na zadek. Nevím, jaká tam teď jsou, ale kolem pouzdra je 10 šroubů. Ozubená kola nejsou Posi a to je přesně to, co tam chci. Nevím, co se týče ozubených kol, takže čísla pro mě moc neznamenají. Ale nechci tam žádná holčičí kola, jestli víte, co tím myslím. Mám v autě, které jsem si tam právě dal, docela pěkný motor... 350 s agresivní vačkovou hřídelí a karburátor Edelbrock 750 s 1palcovou podložkou. To vše na Nově z roku 1970. Takže bych ocenil nějaké rady ohledně ozubených kol. Díky lidi!
Něco mezi 3:23 a 3:73 vám obvykle dodá trochu nastartování na silnici, ale 4:11 až 5:00, pokud závodíte.
Pokud je to originální od auta. Sada 3,55 až 3,73, jak je zmíněno, by vám vykouzlila úsměv na tváři. Zadní převodovka je spolu s převodovkou Eaton Position velký poměr ceny a kvality.
3,36-3,73 je dobrý rozsah. Velikost pneumatik také bude hrát roli.
Teď v něm má pravděpodobně převod 2,73:1. Poměr 3,73:1 auto úplně změní a dálnice nebude žádný problém. Ta poloha by byla fajn se sněhem nahoře a všechno ostatní, ale ty dva černé pruhy za autem jsou to, co ho skutečně proslaví. Sdělte nám průměr pneumatik a my vám řekneme, jaké otáčky bude mít váš motor na dálnici při rychlosti 60 nebo 70 mph.
Nejsem mechanik na mém projektu (na tomhle se teprve učím), ale tady jsou některé specifikace, které jsme zvolili: Opracované hlavy válců a kované písty nám daly kompresní poměr přibližně 10:1 Vačky Comp XE274H. Převod 3:23 (chtěl jsem přístup na dálnici) Změna z polohy odlupování jednoho kola na polohu Detroit TrueTrac. Převodník pro zastavení 2 500.
Myslím, že celkově dobrá sada převodů pro silniční/stripové jízdy je buď 3.73, nebo 3.55. 3.73 je spíše STRIP, zatímco 3.55 je spíše STREET, ale obě jsou dobrou volbou za V8 v běžném provozu. Řidič s vysokým točivým momentem si vystačí s něčím menším než 3.08, ale byl bych velmi opatrný s čímkoli vyšším než 4.10/4.11 na silnici, pokud to není s šestiválcem. Sadu převodů 3.73 seženete od Summitu za zhruba 150 dolarů, 200 dolarů, pokud si pořídíte sadu Richmond (moje doporučení).
X10.....Kéž bych si dal 3,73 místo 3,55. Myslel jsem, že budu s tím autem jezdit víc po dálnici, ale bohužel NE. Na základě tvého řidičského hodnocení bych řekl, že bys měl zvolit 3,73. Jacku
Jasně. Právě jsem na Summit Racing hledal sady převodů pro 10šroubový diferenciál GM 8.2, což je, jak předpokládám, ten, co máš v roce '70?
Tady jsou 3.73:
http://www.summitracing.com/parts/sum-741021/overview/ http://www.summitracing.com/parts/rmg-49-0112-1/overview/ Tady jsou 3.55:
http://www.summitracing.com/parts/rmg-4900151/overview/ Zde je montážní sada:
http://www.summitracing.com/parts/rmg-831022m/overview/ Celkem převody S těsněními, sponami, šrouby, podložkami atd. vyjdou na 300-400 dolarů.
Velikost vaší pneumatiky je 24,4". Průměr s nákladem je o něco menší než průměr bez nákladu. Převodové stupně 3,73 běží při 3600 ot/min při 70 mph. Sada převodů 3,55 ukazuje otáčky 3400+ot/min při 70 mph. Na můj vkus je to trochu moc, vy nebo ostatní na tomto webu s tím možná budete spokojeni. Sada převodů 3,23 ukazuje otáčky 3100+ ot/min. Pro můj osobní vkus bych je rád udržel pod 3000 ot/min. Převodové stupně 3,08 by měly být těsně pod 3000 ot/min. Pneumatika s malým průměrem se snáze protáčí než pneumatika s větším průměrem. U zdravého výkonného motoru a vyššího převodového stupně by se pneumatiky při šlápnutí silně protáčely, zatímco byste stáli v klidu, zatímco při dálniční rychlosti by váš motor trochu bzučel. Můj Firebird z roku 1968 má pneumatiky o průměru 26,5" s převodem 3,07. Motor se točí rychlostí 2600 ot/min při rychlosti 100 km/h, což mi vyhovuje. O něco kratší převodový stupeň (3,55) pomůže s časy na čtvrt míle.
Zde je odkaz na kalkulačku převodového poměru, která vám umožní vypočítat libovolnou proměnnou. Vaše převodovka má konečný převodový poměr 1,00:1 (a tato kalkulačka to předpokládá), takže vše, co potřebujete vědět, je průměr pneumatiky. Běžný průměr v kulaté číslici je 28 palců, ale záleží na tom, co máte na autě. Používáte 20palcové pneumatiky s gumičkami nebo drag slicky? Moje denní Sportsmany mají 29" a moje ET Streety budou mít 31". Hrál jsem si s tím, abych našel dobrý kompromisní poměr za předpokladu mých předpokládaných cestovních a červených otáček. Máte v hlavě nějaký scénář a já nevím, jestli chcete jet cestovní rychlostí 100 mph nebo na červené čáře. Budete se muset rozhodnout. Řeknu, že motor bude muset docela dobře dýchat, aby jel 6 000 nebo 6 500 otáček za minutu. Můžete si s kalkulačkou pohrát spíše při 5 000 pro červenou čáru, abyste viděli, co vám vyjde. 2 500 až 3 000 otáček za minutu je dobrých pro stabilní otáčky. S touto kalkulačkou si můžete hodiny hrát, abyste našli kombinaci, která vám bude vyhovovat. Link to Calculator at Summit Racing
Je těžké zjistit, jak rychle se vám daří, když o vašem motoru víte mnohem víc. Jak čerstvá je poslední repasovaný motor? Jaké pružiny používáte? Vačkové táhla? Táhlice? Vahadla? Časování? atd., atd., atd. Relativně bezpečná sázka by byla někde kolem 5000-5500, ale prosím, nepovažujte to za svaté slovo. Váš motor se může chovat až na 6000, ale při 5000 může přestat tahat.Zapojení otáčkoměru není složitý úkol. Většina potřebuje pouze přepínatelný/kódovaný zdroj napájení, uzemnění a signál z cívky (-) nebo zapalovací skříně. Můžete mít také kabel pro stmívač osvětlení. Některé zapalovací skříně mají dokonce předem zakončený a označený kabelový svazek se všemi konektory pro otáčkoměr a cívku. Pokud je vaším cílem dosáhnout rychlosti 160 km/h, ale stále chcete, aby se motor rozjel dostatečně rychle, aby to byla zábava, zní mi, že 3,55 by mohly být to, co hledáte.
V autě se čtyřstupňovou převodovkou jsem měl za 3:73 a líbily se mi hlavně na jízdu po městě.
Souhlasím, 3,73 je skvělá volba. Používám 4,10 s 28palcovou pneumatikou a při jízdě vysokou rychlostí trochu moc hučí.
http://www.stevesnovasite.com/threads/rear-end-gear-ratio.243793/ Na webových stránkách Randy's Ring & Pinion je taky dobrá kalkulačka. Před lety jsem tam zadával čísla, když jsem v autě něco opravoval.
Řekl bych, že byste měli udržovat otáčky alespoň pod 3000 ot./min při 110 km/h. Myslím, že před lety, když jsem měl pneumatiky 225/70/R15, což jsou myslím 27" vysoké pneumatiky, a mé standardní převody 3.08, jsem dokázal točit 2600 ot./min při 110 km/h. S pneumatikami 215/65/R15, které byly 26" vysoké, myslím, že to šlo kolem 2800-2900 ot./min při 110 km/h. To byl celkově skvělý převod. S třístupňovou převodovkou to bylo slušné z díry a na dálnici to jezdilo při nízkých otáčkách. S pneumatikami 3,73 vzadu a 27" pneumatikami (255/60/R15) točím při rychlosti 110 km/h kolem 3200-3300 ot./min. Pokud teď jedu po dálnici, držím se kolem 100 km/h, abych udržel otáčky kolem 2500-2600 ot./min. Patřím k těm chlápkům, co teď jedou pomalu v pravém pruhu, haha! Doufám, že moje tápání s čísly trochu pomůže.
http://www.coloradofans.com/threads/3-42-3-73-4-10-how-much-different-are-they.82112/page-2 GMC Silverado
Nižší převodové stupně (číselně vyšší) vám zajistí lepší spotřebu ve městě. Převodový stupeň 4,10 vám poskytne nejlepší zrychlení, více využitelného výkonu pro tažení/přepravu a je preferován pro jízdu v terénu. Spotřeba na dálnici bude nejhorší s časem 4,10 s kvůli vyšším otáčkám. S převodovými stupni 3,42 s máte nejhorší spotřebu ve městě ze všech tří. K rozjezdu je potřeba více výkonu a zrychlení je nejhorší s časem 3,42 s. Mezi 3,42 s a 3,73 s není velký rozdíl. A není velký rozdíl ani mezi 3,73 s a 4,10 s. Skok z 3,42 s na 4,10 s by ale byl znatelný. A když říkám, že máte horší spotřebu ve městě nebo na dálnici... zařazení převodových stupňů je jen jeden faktor. Mluvím o rozdílu možná 1-2 mpg. Mezi další faktory patří řidičské návyky, hmotnost nákladního vozu, úpravy výkonu, nadmořská výška, rozměr pneumatik, hmotnost pneumatik, tlak v pneumatikách, geometrie atd. Obecně platí, že pneumatiky 3,73 s vám poskytnou nejlepší „celkový“ výkon. Pneumatiky 4,10 s vám poskytnou nejlepší dojezd ve městě a horší dojezd na dálnici, ale nejlepší „výkon“ (tažení, zrychlení, jízda v terénu). Pneumatiky 3,42 s vám poskytnou nejlepší dojezd na dálnici, ale pokud máte větší pneumatiky nebo hodně přepravujete, pneumatiky 3,42 mohou způsobit, že se váš vůz bude cítit, jako by se vlekl a byl trochu pomalý.
Momentálně mám v Chevroletu 70 převody 4:10. M21. 396/325+-. Pneumatiky jsou 275/60/15 a výška 26,5 palce. Kvůli převodům je těžké s ním ujet nějakou pořádnou vzdálenost. Proto do něj dávám Tremec TKX (nechci dělat žádné tunely). Před pár týdny jsem s jeho převodem pomáhal jednomu chlapíkovi a zdá se, že je to docela snadné. S tím souvisí i několik možností.
Uzavřený převod nebo široký? Také je na výběr pátý rychlostní stupeň 0,81 nebo 0,68 (myslím). Navíc mi kvílí pastorek, takže ho vyměním. Myslel jsem spíš 3:73 než stávající. A ještě k tomu... plánuji do něj během příštího roku dát 454. Moje otázka zní/jsou. Jakou byste doporučili nejlepší kombinaci s převodovkou 454/450+- v blízké budoucnosti? 4:10 vs. 3:73 nebo něco jiného?
Krátký vs. široký převod? A převodový poměr s overdrive?
Moje první myšlenka byla široký převod 3:73 a koncový převod na 0,68. Myslel jsem, že vyšší převodový stupeň by „vykompenzoval“ vyšší převod.
Pokud měníte zadní převodový stupeň, tak není potřeba měnit převodovku. S 28palcovými pneumatikami vám převodový stupeň 3,73 umožní spotřebovat 3 stup při rychlosti 100 km/h. Takhle to pojede celý den. Mimochodem, 275/60 palců se počítá na 28 palců a ne na 26,5 palců.
Tremec bude mít nižší první převodový stupeň než čtyřstupňový, takže by na silnici měl stačit převod 3,73 s BBC. Já mám v Nomadu z roku 1957 pětistupňový Tremec s vnějším průměrem 0,64, BBC 427 a převodovku 3,7 a moc se mi líbí.
Neberte si super nízký první převodový stupeň 3,27:1. Je to příliš nízké. Poměr 2,87:1 funguje skvěle a vysoký převodový stupeň 0,67:1 také. Převodový poměr zadní nápravy 3,73 nebo 3,55:1 bude fungovat dobře. Klikněte na kalkulačku převodového poměru níže a zadejte své údaje, abyste si mohli vyzkoušet různé možnosti, než vůbec vezmete do ruky klíč.
Preferoval bych zadní převodovku 3,55 s krátkým převodovým poměrem vpřed a 0,8xOD. Méně převodovky je lepší; je silnější, tišší a řadí snadněji a rychleji na 5. stupeň. Také lépe reaguje na podřazení z 5. na 4. stupeň, když potřebujete.
V ideálním případě bych volil ST10Y (vzácný) nebo M23z s prvním převodem 2,99 a zadní nápravou 3,23 nebo tak nějak. Žádná výměna hnací hřídele, žádná výměna řadicí páky, žádná výměna příčného nosníku nebo bláznovství s tunelem (to by bylo skvělé jméno pro kapelu :) ). Instalace by vás stála mnohem méně než 3 tisíce dolarů. MOHLI byste do svého M21 dát převodovku M22z a udělat totéž za... 800 dolarů; ale obávám se pevnosti hlavní skříně s hlučným Ratem a moderními pneumatikami/odpružením. M23 je pohodlná s výkonem přes 500 koní a nezapomeňte, že „hluk“ drtiče kamení není na vysoký převodový stupeň problém (italské převodovky bývají stejně tišší než staré).
Kdybych si pořizoval TKX, začal bych s Bobem Hanlonem z Hanlon Motorsports. Ten dělá většinu záručních prací Tremec na východním pobřeží. Občas se ale objeví nějaké problémy, jako například problémy s instalací řadicí páky a podobné věci, a cítil bych se lépe, kdybych pracoval s někým, kdo se s těmito věcmi denně potýká. Pracuji v odvětví převodovek a prodávám díly většině velkých hráčů na trhu (dokonce i nešťastnému Legend700 a zaniklým skupinám Keisler)... Bob je skvělá práce; možná stojí o něco víc dolarů, ale je to bohatství znalostí a klidu.
Takže Legend byl nějakým způsobem spojen se starou továrnou v Daně v Severní Karolíně. Původní 700 byl vyroben z dílů T56, včetně shluku T56, u kterého byl šestý rychlostní stupeň odstraněn a znovu svařen dohromady. L700 byl v podstatě vývojový sériový vůz s názvem T55, který Borg Warner prohlížel na začátku 90. let. Ford a GM trvali na šestém rychlostním stupni, i když tehdejší auta šestý rychlostní stupeň vlastně neuměla používat a viděli jsme ty roztomilé nesmysly se „Skipshift“. Keisler/Legend/? Nikdy si nemohli dovolit vyrábět tyto věci hromadně. Kupovali synchronizační kroužky asi po 12 najednou. Říká se, že TTC navrhuje, aby jim neprodávali. Nikdy jsem ho neviděl. Nicméně se hrůzou pomyslím na to, že když se to tam zhoršilo, kdo nebo co jim bránilo v nákupu ozubených kol a kroužků z Dálného východu, aby mohli přesouvat své produkty. Moderní převodovky Tremec jsou na výrobu velmi drahé. Spojkové kroužky svařované elektronovým paprskem, broušená ozubená kola, ne frézované tvarovkou atd. Jsou navrženy pro velkoobjemovou výrobu... výroba 500 nebo 1000 kusů je astronomicky drahá. Zkoumali jsme výrobu podobně vyráběných 2. převodových stupňů a synchronizačních převodovek pro převodovku středně těžkého nákladního vozu v Itálii a už jsme z toho skoro upadli.
Výrobci originálních dílů (OEM) již tento typ převodovek nepodporují; Tremec v podstatě odstoupil od T56. TKX je založen na novější 6060 a v některých ohledech je to lepší převodovka... A Tremec je stále vyrábí, takže máte alespoň ~10leté okno. ALE LEPŠÍ synchronizační kroužky a ozubená kola TKX ve srovnání s TKO také znamenají, že kvalitní dodavatelé náhradních dílů budou mít prohibitivně vysoké ceny.
TKO bych si nekoupil na vážkách, na 2. převodové stupně a synchronizační převodovky mám 9 měsíců. Koupil bych si TKX, kdybych chtěl 5stupňovou. Taky bych si za pár let koupil sadu řadicích kroužků a druhý rychlostní stupeň :) Ale znáš mě - jsem až na kost fanda čtyřstupňové převodovky a pětistupňové přímé převodovky.
TKX je produkčnější a vylepšenější Legend700, který používá variaci dílů z nedávné 6stupňové převodovky místo dílů z předchozí generace T56. Dávejte pozor na převodový poměr s overdrive. Některé motory opravdu nechtějí jezdit pod 2000 otáček za minutu, proto si vyberte vnější průměr, který odpovídá vašemu stylu jízdy, vlastnostem motoru a geografické poloze.
Agresivní řazení ze 4. na 5. převodový stupeň značně zatěžuje synchronizátor 5. převodu a převodové ústrojí; ZEJMÉNA při hlubokých overdrivech. Toho se obávejte pouze v případě, že s ní plánujete drsné jízdy.
Nejdůležitější: Pokud si z toho nic jiného neodnesete:
MUSÍTE SE UJISTIT, že je převodovka správně nainstalována a má správné mazivo. Tyto převodovky používají kuželíková ložiska. Souosost/házivost skříně převodovky a rovnoběžnost se setrvačníkem jsou NEZBYTNÉ. Pokud potřebujete upravit souosost, použijte kolíky od RobbMC. Zde je video o používání úchylkoměru:
Používejte kvalitní jehlové ložisko nebo NEMAGNETICKÉ pilotní pouzdro s vhodným montážním nástrojem, dle toho, co doporučí váš prodejce. A používejte olej specifikovaný společností Tremec (nebo kýmkoli, kdo za vás řeší záruku). Jednoduše proto, že nedbalost v tomto případě by vás mohla stát spoustu prostojů. TKO vašich kamarádů není totéž co tato věc. Tohle je mnohem blíž převodovce Mustang/Camaro z roku 2015.
Přemýšlím o výměně převodovky a zajímalo by mě, který čtyřstupňový převodový poměr by byl nejlepší pro Camaro z roku 1978 s poměrně sériovým motorem 350, zadním převodem 3,08 a pneumatikami standardní velikosti (225/70-15). Myslím, že s tak vysokým zadním převodovým poměrem by bylo nejlepší něco s prvním převodovým poměrem kolem 2,80. Jakýkoli bližší převodový poměr by měl první převodový poměr kolem 2,50 nebo 2,60, což by nemuselo být tak snadno použitelné na silnici; a jakýkoli širší převodový poměr by měl první převodový poměr kolem 3, který by mohl být trochu nízký, aby se auto opravdu rozjelo, i když by to z hlediska běžné jízdy pravděpodobně bylo lepší než mít převodovku s příliš blízkým převodovým poměrem. S tímto autem se nebude závodit ani se s ním nebudu vyžívat na vyhoření - jen rád řadím a chci něco, s čím se snadno jezdí po městě a na dlouhé projížďky.
Jsem na správné cestě? Máte představu, jaké čtyřstupňové převodové poměry by GM u takového auta specifikovalo? Díky za jakékoli rady k tomuto tématu. Jste si jistý, že nechcete uvažovat o pětistupňové převodovce? Pětistupňová TKO vám dá strmý první převodový stupeň 3,27 a rychloběh na dálnici.Sériový model 350 z roku 1978 by potřeboval trochu pomoci s rozjezdem s převodovkou 3,08.
Továrna preferovala konečné převodové poměry prvního převodového stupně kolem 8,5 pro silniční auta a kolem 10 pro závodní auta. Vaše kombinace 3,08x2,80 by vám dala 8,6, takže to dokonale odpovídá nabídkám z výroby.
GM používalo v Camaru druhé generace převodovku ST10 s převodovkou 3.42 a zadní nápravou 3.08. Jeden takový jsem měl a viděl jsem jich už pár. Autogear vyrábí M22Z s převodovkou 2.99, která by s převodovkou 3.08 dobře fungovala.
Byla by čtyřstupňová převodovka Saginaw s prvním převodovým stupněm 2,84, nebo ta s 3,11, převodovkou označovanou jako M20 na konci 70. let, nebo to záleželo na modelu, motoru atd.? Myslím, že Borg Warner Super T-10 byla tehdy převodovka s „blízkým převodovým stupněm M21“. Saginaw s prvním převodovým stupněm 2,84 se v dnešní době zdají být poměrně vzácné. Saginaw s prvním převodovým stupněm 3,11 a 3,50 se zdají být hojnější: ty se zřejmě používaly ve Vegas a Monze (a klonech), protože obvykle mají zadní hřídel, která má na spodní straně otvory pro přišroubování torzních trubek k těm, které tyto modely používaly pro svá zavěšení. Také jsem si na internetu přečetl, že Saginaw 3,11 se nacházely také v některých Camarech s velmi malými motory V-8, jako například u 267.
Nejlepší převodovka pro SBC s výkonem 500 koní?
Co se týče projektu, na kterém momentálně pracuji, narazil jsem na jeden kámen úrazu.......převodovka.
V podstatě chápu, že TH350 je obecná třístupňová automatická převodovka pro použití s SBC - ale nemůžu se zbavit pocitu, že bych raději měl alespoň čtyřstupňovou, ne-li manuální. Jaký je tedy nejhospodárnější způsob, jak získat čtyřstupňovou automatickou nebo manuální převodovku (o kterých nemám ani ponětí), aby vydržela malý blok o výkonu 600 koní na silnici?
Musí být spolehlivá a odolávat zacházení, také bych rád, kdyby se to dalo napodobit..
Odpověď v manuální převodovce – za rozumné peníze – musí být Tremec TKO 500 (500 ftlb) nebo TKO 600 (600 ftlb).
Tohle hodnocení je štědré – Tremec koupil T5 od BW a oceňuje je pouze na zhruba 250 ftlb, takže víte, že TKO jsou tuhé jako hřebíky.
Než si koupíte, porovnejte si ceny – většina lidí je nabízí za zhruba 1750 liber. Já jsem si svůj TKO500 koupil od Roadcraftu (Brian 01903 522900) za 999 liber + DPH před pár lety – za tu cenu jsem si nemohl koupit nový R380!! K převodovce se osobně vyjádřit nemůžu, protože projekt ještě není v provozu, ale v USA mají skvělou pověst. Vypadají opravdu hezky a mají více míst pro řadicí páku, takže se vejdou téměř do čehokoli, a i přes silné a široké převody nejsou příliš velké (T6 je mnohem větší skříň, která se může do mnoha aut vejít jako prase, ale je dimenzována pouze na 400 až 450 lb-ft).
PLNĚ SYNCHRONIZOVANÉ PŘEVODOVÉ PŘEVODY VPŘED
Převodové poměry TKO-500: 3,27, 1,98, 1,34, 1,0, 0,68
Převodové poměry TKO-600: 2,87, 1,89, 1,28, 1,0, 0,64 (volitelné 0,82)