29745. Re: Smeding2 05. 10. 2025 - 23:18
Jířa (29744):
Pokud chceš dokonalost, musíš do toho něco investovat, jak psal jeden uživatel. To asi víš. Ale asi je nutno najít nějakou rozumnou rovnováhu, pokud nechceš být racing driver. V jednom článku jsem četl, ohledně různých doporučení na různé firmy, že ne každá je vhodná k výběru, i když staví kvalitní motory. Jedny se zaměřují na drag, jiné na racing apod. a podle toho modelují stavbu motorů. Jak dobře píšeš, také důležitou stránkou věci, je úroven servisu. Nejzajímavější pak jsou různé postřehy uživatelů a jejich praktické zkušenosti, které mohou být inspirací a vnuknout nějaký nápad k dalšímu postupu nebo srovnání použitých komponentů při stavbě. Je faktem, jak to člověk čte, každý uživatel to posuzuje z úrovně svých znalostí a zkušeností. Nicméně to rozšiřuje okruh poznatků a vnukne to různé nápady. A nyní k další firmě,
Shafiroff Racing Engines
http://www.shafiroff.com http://www.corvetteforum.com/forums/c6-corvette-zr1-and-z06/4641992-experience-with-shafiroff-racing-engines.html Diskuse
Hledám kompletně vyvážený krátký blok, který by nahradil ten v mém LS7. Auto se používá převážně na dálnici, ale asi 15 % kilometrů je na silnici. Moje LS7 má nyní najeto asi 50 000 mil, z toho asi 3 700 na silnici. Stále se dívám na kompletně vyvážený krátký blok u CNC Motorsports, ale na doporučení člena CF se nyní dívám i na Shafiroff. Dnes jsem volal do Shafiroffu a bylo mi řečeno, že krátký blok, o který mám zájem, je obvykle k dispozici do 10 týdnů. To mě šokovalo, ale když jsem se na to zeptal, řekli mi, že je to proto, že ojnice, písty a blok jsou skladem u Shafiroffu. Vítám jakékoli zkušenosti se Shafiroffem a také schopnost plnit jejich dodací závazky.
Všiml jsem si, že na krátkém bloku LS7 Shafiroff specifikuje kliky Lunati s ojnicemi Callies. Zveřejnil jsem na jejich facebookové stránce otázku ohledně důvodů pro použití dvou různých značek, ale nedostal jsem odpověď. Shafiroff pro to musí mít důvod, protože jinak by byli konzistentní s jednou značkou. To by mohla být dobrá otázka, kterou byste jim měl položit.
Dnes jsem o tom diskutoval s Vinniem v Shafiroffu. Shafiroff bez problémů postavil spoustu motorů LS s klikovými hřídelemi Lunati a ojnicemi Compstar, takže je nabízejí jako součást základního balíčku. Zákazník si vždy může vyžádat své požadavky a také si za ně zaplatit více. Kliková hřídel Lunati (myslím, že se jmenuje Voodoo) nemá k dispozici dlouhý čep, takže je určena pouze pro motory s mokrou klikovou skříní. U motoru se suchou klikovou skříní si připlatíte 150 dolarů a dostanete dlouhý čep s protizávažím Callies Compstar s 6 čepy nebo možná dlouhý čep s Manley. Já mám větší zájem o dlouhý čep s 8 čepy a protizávažím Callies Compstar, takže mě to bude stát dalších 400 dolarů oproti ceně základního balíčku. Jednou z nevýhod, když si budete přát něco speciálního, je, že Shafiroff to pravděpodobně nebude mít skladem, takže doba mezi objednávkou a odesláním se může prodloužit. Vinni řekl, že běžná doba na návrh, vyvážení a stavbu krátkého bloku je 10 týdnů. Vlastně je to nejlepší stavba, o které jsem v poslední době slyšel s ohledem na problémy s dodavatelským řetězcem. Také jsem požádal o cenovou nabídku, která by zahrnovala sadu hlavních svorníků ARP. To je pro mé potřeby pravděpodobně zbytečné, ale myslím, že instalace těchto svorníků před obráběním bloku je pravděpodobně dobrý nápad. Na Shafiroffu mě opravdu ohromuje jejich smysl pro detail. Také se mi líbí, jak si můžete specifikovat krátký blok pro použití na silnici (užší vůle ložisek pro delší životnost) nebo pro závod (větší vůle ložisek pro volnější motor). Myslím, že kdybych si od nich nechal vyrábět krátký blok, nechal bych je namontovat i ložiska vačkového hřídele a vačkového hřídele, aby měli plnou kontrolu nad usazením vačkového hřídele, ještě když je motor v dílně.
Nikdy jsem neslyšel o montáži vačkového hřídele na ložiska vačkových hřídelí nebo naopak. Myslel jsem, že největší trik spočívá v tom, aby se mazací otvory v ložiskách shodovaly s otvory v bloku. Otvor v bloku řídí přímost a soustřednost a všechna ložiska mají jednu standardní velikost. Přehlížím něco? Sledoval jsem instalaci první náhradní vačky v mém LS7 a nainstaloval jsem druhou vačku (a stále aktuální vačku) do svého LS7. Plánuji přenést tuto vačku a zvedáky Johnson 2110 na nový krátký blok. Opravdu jsem doufal, že se k tomuto příspěvku ozve mnohem více uživatelů Shafiroff.
Obchodoval jsem s nimi už léta. Nicméně přímo s LS nic...Většinou brzdové díly BBC, písty, kliky, ojnice, bloky válců a pár sad hlav válců. Vždy dodali včas a poslali mi přesně to, co jsem si přál. Za více než 10 let závodění nebyl jediný problém. Sestavuji si vlastní motory a nikdy jsem neměl problém s tím, co mi poslali. Můj soused, který je tady členem se dvěma C6, má ve svém krátkém Chevroletu Shafiroff 582 BBC...Bože můj, ta věc je děsivě rychlá!
Měl jsem na mysli hlavně výhodu toho, když vačková ložiska instalují odborní výrobci motorů a zajistí, aby vůle byla pro vaši aplikaci správná. Tito výrobci instalovali vačková ložiska a vačky už milionkrát a mají správné nástroje pro instalaci a měření.
Jen pro informaci... Shafiroff sídlí u mě na Long Islandu. Jsou to super zkušení výrobci motorů. Nedělají si vlastní obráběcí práce, ale používají k tomu PCHS (precision cylinder head service) se sídlem v Bohemia v New Yorku. PCHS podniká už asi 40 let, má vynikající kvalitu obráběcích prací a skvělou pověst. Dva opravdu skvělé servisy..
Diskuse
http://www.corvetteforum.com/forums/c3-tech-performance/4671253-anyone-here-bought-a-schafiroff-434-a.html Jo, osobní znalost nedávné výroby 434. Nabízejí spoustu dobrého marketingu. Zkušenosti z praxe jsou takové-úplně nový motor, nic nepoužitého. Zkoušeno na dynamometrii, nebo tak to alespoň říkají. Dostal jsem ho zpátky do auta a byl tak bohatý, že vypadal jako diesel, jak je to možné? Motor jsem vyladil podle jejich doporučení. Vyjel jsem s ním na silnici, nikdy jsem prudce neřadil, vydržel 40 mil a pak se rozbil. Nechtěli s ním couvat, ale přesto ho přivezli zpátky, nechali si ho měsíce, i když byl nový a čerstvě vyrobený, si účtovali opravu jejich špatné práce. Pak jsem ho dostal zpátky podruhé a vydržel 50 mil. Takhle to vypadá dodnes. Nebyl jsem zákazníkem a moje rada byla najmout si právníka. Můj názor je, hledejte jinde. Trochu jako někteří opraváři různých modelů, kteří říkají, že jejich Corvette 10 šroubů bez úprav zvládne 600 koní. Elegantní webové stránky přitahují více lidí, aby se nechali koupit, jak řekl pavouk mouše.
Můj známý tohle dal do svého Camera 70 s th400 na silniční a víkendové drag racingy. Jezdí s tím už roky. 434 Small Block Chevy Big Dawg Pump Benzínový motor (shafiroff.com) Velmi podobná konstrukce jako moje 434, jen s menší kompresí, ale s většími hlavami AFR o objemu 245 ccm. Skutečný problém je zbytek vaší Corvette. Pokaždé, když ji prohodím, přemýšlím, co se může rozbít. Mám všechny nejlepší díly za motorem, včetně spojky o výkonu 1200 koní a všech Tomových věcí na zadní nápravě a super vnějších náprav. Mám objímky hnací hřídele a všechno v SFI pro bezpečnost. Můj šéf si před lety pořídil ojetý C6 ZR1 z roku 2006 s výkonem 625 koní a jezdil jsem s ním na silničních závodních tratích. Je ve srovnání s mým modelem 79 velmi kultivovaný. Přeplňované motory mají TQ při nízkých otáčkách a je skvělé se s nimi řídit. Nikdy jsem s ním nejezdil na 100% na trati, protože jsem ho nechtěl koupit, kdybych ho naboural, a měl jen pneumatiky DOT Michelin. Takže jsem nemohl porovnávat časy na kolo s mým Veteránem s plnými slicky.
Četl jsem o nich pár negativních věcí. Nicméně, některé z toho, co čtete, jsou pravděpodobně jen z poloviny fakta. O tomto případě není pochyb. Byla to špatná zkušenost od začátku, měla to být přímá montáž bez problémů, možná před lety to tak bylo, dnes si nejsem tak jistý. Příliš mnoho otázek bez odpovědi. Některé staré výmluvy, které jsem slyšel před 40 lety, tu stále jsou, jako třeba "použil jsi špatný benzín"! I když to byl motor na klíč, vyrobený pro provoz na vysokém tlaku paliva-což byl použitý motor. Zákazník byl stále ochoten nechat to opravit, člověk by si myslel, že by se s tím zacházelo v bílých rukavičkách-nebylo. Ano, účtovali si za opravu své práce. Zisk nad kvalitou, dnes to vidím často v každém obchodě. Rozhodněte se sami, ale já je nikdy nepoužiji. Pokud vám nevadí dvě montáže s nájezdem 90 mil, jděte do toho, něco jako ty dodavatelské 10šroubové motory s výkonem 600 koní! Ty, které dobře znám a vím, jak moc podvádějí lidi. Další věc, ve výrobních dílnách je někdy vysoká fluktuace personálu. Rád jednám s malými lidmi, kteří dělají práci, dostávám přímé odpovědi, žádné prodejní argumenty a oni si za svou prací stojí. Takový jsem, ale dnes jsme vymírající druh.
Používám motor 434 od Skip White Racing z roku 1969, blok motoru Dart SHP, kliky a ojnice, 2000 mm, šrouby ojnic, 10,7 až 1 kompresní převodovka AFR, hlavy tlumičů 220 s nízkým profilem sání. Dává snadných 650 koní a jde tvrdě od dna až do 6500 otáček. Má profil vačky číslo 1 s plochými písty nahoře. Pokud to chcete vidět na dynamometru, napište mi soukromou zprávu a já vám to pošlu.
Autorovi původního příspěvku bych doporučil najít si místní servis a nechat si motor postavit u nich. Získáte lepší kontrolu kvality a budete mít (nebo můžete získat) všechny specifikace, rozměry a hmotnosti, které kdy budete potřebovat, pokud se k tomu vrátíte. Sériově vyráběné motory vám nedovolí přizpůsobit je vašim potřebám a už vůbec nebudou schopny poskytnout údaje o prodloužení šroubů ojnice, specifické vůle do 4. číslice atd. Instalace 4palcového ramene do standardní výšky vačky u malého M vyžaduje čas a peníze, aby se to udělalo správně. Dělám to docela často u terénních motorů a s kvalitním materiálem byste měli dosáhnout více než 700. Dávejte si pozor na dynamometrické záznamy. Nikdo nezveřejní nekorigovaná čísla, takže si to spočítejte pozpátku s použitím průtoku paliva a čísel BSFC. Budete překvapeni porovnáním inzerovaných čísel v koních a skutečných údajů. Z dynama si děláme legraci z "zásobníků"; obrovský korekční faktor, studená voda a horký olej mohou drasticky zkreslit vaše korigované číslo. Doporučil bych zůstat u zdvihu 3,875, což umožní použití levnějšího bloku SHP (SHP nemají tak dlouhou stěnu válce jako Little M), budete moci použít vačkové hřídele s jádrem 1,100 a nebudete potřebovat speciální vůle/šrouby ojnic. Callies Compstar zvládne vše, co na něj 421-424 může dát. Motor RM má mimochodem lepší vlastnosti. Brandon Unklesbay, All-In Performance, LLC
Nesouhlasím s vaším prvním komentářem........Vím, že jste četl mé vlákno o „Problémy s 406 SBC, které je třeba tuto zimu vyřešit“. Chyby, které udělal, mě stály obrovské peníze a auto jsem celý rok sjel z provozu. Stále čekám, až Mark Jones z VortecPro provede všechny opravy a vrátí mi motor. Je mi jedno, kolik motorů postavil, jak je to milý chlap, ......můj motor měl spoustu problémů, které se nikdy neměly stát. Částečně to bylo v dílně. Pokud máte nějaké pochybnosti... přečtěte si mé vlákno a řekněte mi něco jiného. Fakta se těžko zpochybňují.
Co se týče komentářů Garyho Ramadeiho k Shafiroffovi.....Gary mi vyprávěl celý příběh. Kdybyste ho slyšel celý,.....NIKDY byste do Shafiroffa nevzal motor.....Garymu důvěřuji na 100 %.
Buďte opatrní, koho požádáte o stavbu motoru.....velká jména a marketing nic neznamenají. I doporučení zde je třeba pečlivě zvážit. Použil jsem chlápka, kterého jste doporučil výše, aby mi na základě doporučení na tomto fóru, od členů fóra, postavil 406 SBC pro mé auto... a dopadlo to velmi špatně. Buďte opatrní. Tím NECHCI kritizovat fórum, je to skvělá skupina lidí...... ale někdy potřebujete vědět, komu věřit. Ve svém vlákně jsem uvedl, že ŽÁDNÝ vyrobený motor není skutečně testován, pokud nebyl používán... auto řízeno. Auta stojící v garážích, jezdící s jedním měsíčně na autosalon, NENÍ měřítkem dobré konstrukce motoru. Auta používaná na drag stripu také nejsou ukazatelem kvality, pokud se auto bude hodně jezdit po silnici. Najel jsem s autem 8000 mil za jedno léto... a bylo to skoro šrot. Fakta jsou fakta. Vy se rozhodujete a riskujete. Mohu mluvit jen za svou zkušenost. V tuto chvíli důvěřuji Marku Jonesovi z VortecPro. Jsem si jistý, že existují i další dobří stavitelé....ale nemám tušení, jak je najít nebo jim důvěřovat. Musí existovat solidní a cenné důkazy o tom, že daný výrobce vyrábí motory, které se následně instalují do aut a auta se s nimi hodně jezdí bez problémů. Slova nic neznamenají.
Abych byl upřímný a spravedlivý k výše zmíněnému výrobci motorů .....vrátil mi VŠECHNY peníze za práci, kterou jsem mu zaplatil za stavbu motoru, a většinu peněz, které jsem dal obráběcí dílně, kterou doporučil. Dávám mu za to uznání. Je to milý člověk a měl jsem s ním mnoho dobrých rozhovorů. Možná to byla smůla... ale rozhodně mě to stálo peníze a nechápu, jak se to stalo a proč. Hlavní chyby, kterých se dopustila jím doporučená dílna, jsou neomluvitelné... ale jakákoli práce na motoru je jen tak dobrá, jako ten, kdo v dílně pracuje na vašem motoru... možná to byl nováček, dostal práci a nebyl monitorován. Dílna už nefunguje. Znamená to něco? Možná ano.
Každopádně... k původnímu autorovi... najděte si někoho, komu můžete důvěřovat, na základě skutečných výsledků, a ujistěte se, že si promluvíte s lidmi, kteří skutečně řídili auta s motory, které si sami postavili... ne s muzejními/garážovými vozy, ne s dragstery.
Ne, řešení není uspokojivé. Zaplatil jsem přes 10 000 dolarů za díly a práci za úplně nový motor a ten už je osm měsíců mimo auto. Ať už mi Mark Jones účtuje cokoli za díly a práci, jsou peníze, které jsem nikdy neměl utratit. Proč bych měl být spokojený? Kdybych tohle někomu udělal, zaplatil bych za každou korunu, kterou by stála oprava všech škod způsobených mými chybami a chybami servisu, který doporučuji. Bylo by to správné.
Ok.....omlouvám se za to. Aby bylo naprosto jasné........je to TPI421Vette, kdo mi postavil motor. Je to Mark Jones z VortecPro, kdo opravuje všechny chyby a poškození motoru. Mám veškerou důvěru na světě, že Mark motor řádně "znovu postaví". Pravidelně s ním mluvím a doufám, že na motoru bude v příštích několika týdnech pracovat. Doufám, že to objasní.
Nerad jmenuji jména s problémovými problémy, ale zdálo se mi to vhodné pro toto vlákno. Bohužel, bez ohledu na to, jaké zkušenosti s tímto výrobcem měli ostatní, moje zkušenost nebyla tak šťastná. Je to velmi milý člověk a vrátil mi trochu peněz, takže si toho vážím. Nicméně, ať už mi Mark Jones naúčtuje cokoli za díly a práci, bude to vyšší než to, co mi dal. To se nikdy nemělo stát.
Celý příběh najdete na tomto odkazu, pokud máte zájem......fakta tam jsou nezpochybnitelná. Je to velmi dlouhé vlákno, v průběhu měsíců.....fakta se vyjasní ke konci.
http://www.corvetteforum.com/forums...6+sbc+problems Měl jsem dva motory od Skipa Whitea a poslal jsem k němu dva kamarády. Všechny 4 byly vynikající. A jen jeden (můj 427) měl nějaké problémy a to kvůli mému vlastnímu seřízení, ne kvůli jeho konstrukci. Ten, se kterým jsem měl problém, je teď v místním servisu pro výrobce motorů. Je ohromený, když vidí, že všechny díly jsou 100% takové, jaké White říká. A ve skutečnosti se nemůže přenést přes cenu, kterou jsem za něj zaplatil. Řekl, že za tu cenu nemůže dodat nové bloky motorů Dart a nové vnitřní části. I KDYBY SI koupil čínské díly. Takže pro ty, kteří se Skipa Whitea bojí nebo vidí pár stížností, buďte ujištěni, že je stejně dobrý jako kdokoli jiný. A má problémy jako kdokoli jiný. Ale také si stojí za svou prací. A dokonce se mnou osobně jednal, což bylo docela fajn. Dokonce mi předpověděl čas na 1/4 míle, což bylo naprosto přesné. A každému, kdo nastartuje motor, z kterého vychází černý kouř, je lepší to nejen opravit, ale také rozebrat olejový filtr a vyměnit olej, než ho znovu nastartujete. Protože ladění zabije nový motor v mžiku.
http://www.chevelles.com/threads/has-anyone-bought-an-engine-from-shafiroff-or-performanceunlimited.1095388/ Koupil si už někdo motor od Shafiroffa nebo Performance Unlimited?
Mám blízkého přítele, který s velkým úspěchem používá dlouhé bloky Shafiroff SBF.
Kdybych byl v situaci, kdy bych si chtěl koupit motor, zvážil bych je. Můj dobrý kamarád si nedávno koupil Shafiroff 406 s malým blokem Chevroletu a je s jeho výkonem na silnici/trati velmi spokojený.
Můj kámoš v Marylandu má GTO z roku 1965 s motorem Shafiroff 540/740 koní, hydraulickým válcem, street carem, turbem 400 a zadní nápravou 3:73. Má ho v autě nejméně 7-8 let; jezdí SILNĚ a neměl s ním žádné problémy, jen mění olej. Nezatěžuje ho, ale když je mimo provoz, jezdí s ním. Nejsem si jistý, kolik má najeto mil, ale zjistím to. Každopádně je s ním velmi spokojený a udělal by to znovu. Nicméně, rozjíždím VortecPro 496.
Léta jsem bydlel blízko Shafiroffů na Long Islandu. Na autosalonech jsem vídal spoustu jejich motorů. Nikdy jsem na ně nezaznamenal nic negativního. Skvělá pověst silného a rychlého motoru. Dělají pěkný výrobek. Buddy od nich právě dostal 423 SBC. Také staví na zakázku.
Souhlasím, Scott Shafiroff a Performance unlimited nepatří do stejné kategorie. Shafiroff je osvědčený výrobce závodních motorů, který jezdil Pro Stock, byl jedním z průkopníků závodů s nitrous grudge a Top Sportsman/Pro Mod. Také jsem žil na Long Islandu, můj kamarád u nich pracoval jako mechanik, dílna, kde jsem pracoval, jim obráběla přeplňovací díly a mnoho dalších lidí, včetně Tonyho Mama, pro Shafiroffa v určité době pracovalo.
Ve Straub Tech vám jeden postavíme. Bude vyroben pro vás, podle vašich specifikací, aby splňoval vaše cíle, ne jako sériově vyráběný „motor z přepravky“, který už leží na poličce. Doporučuji vám, abyste si před koupí udělali více průzkumu mimo toto fórum. Promluvte si s potenciálními staviteli, udělejte si o nich představu a o tom, co pro vás udělají, a držte se toho, s kým se cítíte dobře.
Můj kamarád si pořídil Shafiroff 540", který měl přes 850 koní, a pak do něj ve dvou fázích nacpal dávku nitrosu o výkonu 400 koní. Camaro z roku 69 s velkými pneumatikami říkal, že limit zrychlení našel, když ho nastavil na jeden přísun 400 koní. Řekl mi, že jakmile nastartoval, myslel jen na to... Chci, aby tahle jízda skončila. Nakonec motor prodal a teď jezdí v 454", který si postavil, se stejným nitrosem o výkonu 400 koní a auto má stejné převodovky.
Ve svém T-Birdu mám Shafiroff 582. Můj táta znal Scotta a Vinnieho už z dávných dob, takže rozhodnutí bylo snadné. Než jsem se pustil do 582, měl jsem s Vinniem dlouhé rozhovory. Jsou to skvělí kluci, se kterými se dá spolupracovat, a postaví vám ho přesně podle vašich potřeb. Ano, mají „motory z bedny“, ale budou s vámi spolupracovat přesně na vašich potřebách.
A pokud jste nikdy neřídili auto s velkou krychlí, celohliníkovým Big Block Chevroletem, o něco přicházíte.
Model 540, který jsem si postavil, byl v podstatě kopií Shafiroffu 540/715, až na to, že jsem použil blok GMPP Sportsman, sadu hlav Dart 310 s porty, klikovou hřídelí a ojnice Eagle a písty Mahle. Jde hlavně o důraz na detail při konečném obrábění a montáži. Osobně bych se nespokojil s verzí 540/625. Pokud chcete mít „pod“ 600 koní, není moc důvodů používat 540".