29734. BluePrint3 02. 10. 2025 - 18:09
V Malibu mám karburátor BluePrint SBC. Je v pořádku, ale nic výjimečného. Zmínil jste, že nemusíte moc ladit karburátor. Blueprint karburátor nijak neladí. S karburátorem, který dostanete, nedělají dynamometrický test. Používají vlastní palivový systém a pak na něj našroubují nový, čerstvý z krabice, a pošlou vám ho. Veškeré ladění si budete muset bezpodmínečně udělat sami. Navíc trvají na tom, že jejich motory musí běžet bez podtlakového předstihu, aby se zabránilo detonaci. Kvůli tomu běží špatně a spotřebovávají neuvěřitelné množství paliva. Použití podtlakového předstihu ruší záruku.
Jaká je záruka u Blueprintu? Mám trochu pochybnosti o zárukách na repasované motory. Většina z nich záruku uznává pouze tehdy, pokud je motor nainstalován licencovaným mechanikem, který dodržuje jejich pokyny k instalaci a spuštění. Pokud vás pak nechá uvíznout na kraji silnice, musíte zaplatit za odtažení do servisu, zaplatit za jeho vyjmutí a poslat jim ho. Když jim ho pošlou zpět, nemáte motor. Pak vyhodnotí, zda se na závadu vztahuje záruka. Pokud ano, pošlou vám nový a možná vám proplatí náklady na odtažení a práci mechanika.
Před pár lety jsem si pro svůj projekt koupil blok motoru Blueprint 355 Long Block o výkonu 385 koní. Zatím nemá moc najeto (cca 1 000), ale je docela solidní. Čas ukáže, jestli se můj názor změní. Čistě se otáčí, táhne plynule, běží chladně atd. atd. Firma mi byla velmi nápomocná, když jsem volal, a při prvním nastavení mi téměř bez problémů vyhověli žádosti o záruku. Krátce po záběhu mi vrzalo vahadlo a oni mi poslali kompletní novou sadu vahadel, táhel a čepů bez jakéhokoli zpětného tlaku. Od té doby je to solidní motor.
Jen dodám pár vlastních úvah poté, co jsem právě zaplatil zálohu na 408 stroker od Prestige Motorsports. Zaprvé, Blueprint není vaše jediná možnost. Existuje spousta výrobců motorů, kteří vyrábějí dobré boxové motory za nižší ceny a ne takovým způsobem, jak by se dalo sestavit jako na běžícím pásu. Zadruhé, u většiny boxových motorů máte záruku. Pokud jste stavitel, jako pravděpodobně všichni jsme, není to tak velký problém, ale je to trochu zmírnění rizika. Zatřetí, na stejně vybaveném motoru svépomocí moc neušetříte. Můžete ušetřit spoustu, pokud znovu používáte díly, porty hlavy atd., ale pokud jdete o základ s blokem tyče, obráběním a vším ostatním, obvykle ušetříte jen 500-1000 na odpovídající create buildy.
Pro mě záruka a úspora času stály za to, že boxový motor se vyplatil. Měl jsem ale peníze, abych to koupil jednou ranou. Kdybych to neudělal, dělal bych to po částech během pár let, abych se svépomocí dostal do stejného bodu.
Klíčové je nakonec to, jak to plánujete používat. Pro každodenní jízdu s trochou koření a omezeným rozpočtem bych ho přestavěl v garáži s minimálním obráběním, lehce bych portoval hlavy, přidal vačku a ušetřený rozpočet utratil za další věci, které mi pomohou udržet si kvalitu života. Jsem ale blázen do síly, i když ji neplánuji moc používat, takže je to snazší říct než udělat, když se překonávám, abych se udržel v cíli.
Nainstaloval jsem několik motorů BP pro zákazníky a vzhledem k cenové hladině a tomu, co dostanete v balení, jsou velmi cenově dostupné. Každý motor byl dodáván s dynamometrickým záznamem, který ukazoval, že vyrobil o 10-15 koní více než inzerované množství.
Jediný problém, který jsem kdy měl, byl jeden motor o výkonu 400 koní a 350, který jsem nainstaloval, s netěsným zadním hlavním těsněním po asi 800 km. Jejich záruční plnění bylo poměrně levné, chtěli schválit pouze 40 dolarů za hodinu lol. Jsem v Kalifornii a tato sazba za práci by nepokryla ani můj plat.
Dodám, že každý motor, který jsem od nich dostal, měl hydraulickou vačkovou hřídel, což je pro mě velké plus. Vačkové hřídele s plochým zdvihátkem se v dnešní době těžko udržují.
Mám bohaté zkušenosti s motory Blueprint. Letos jsem jich nainstaloval čtyři a během své kariéry jich pár desítek. Živím se prací na starých autech, vším od běžné údržby a ladění až po stavbu z nuly.
Abych si ujasnil pár věcí, Blueprint se nezabývá renovací. Odlévají si vlastní bloky, vyrábějí si vlastní hlavy a sání atd. Je to úplně nový motor. Nabízejí také docela mírná nastavení, nejen motory závodních aut. Vlastně velkou část toho, co dělají, dělají pod jiným názvem, Origin, který vyrábí motory pro průmyslové aplikace.
Jejich záruka je zatraceně dobrá, lepší než většina místních strojírenských dílen. To můžou dělat, protože jsou to obrovská firma. Pořád využívám místní kluky na super specializované věci, nebo když si sám stavím motor a mám specifické požadavky na práci se strojem. Ale pokud mám zákazníka, který chce jen 350 nebo tak něco a chce, aby jezdil, volím Blueprint. Neměl jsem žádné větší problémy, většinou jen úniky oleje a podobné drobnosti, ale velmi rychle posílají náhradní těsnění a uzávěry, kdykoli se něco takového stane. Také jsem musel u několika motorů po záběhu znovu seřídit ventily, ale to se dalo očekávat, není to problém.
Za druhé, pokud si od nich koupíte 302, nebudou se od vaší stávající 289 nic měnit. Stejné rozdělovací pouzdro (nejsem si jistý, kdo vám řekl opak) a pokud použijete správný vyvažovač, můžete znovu použít své staré příslušenství a řemenice. Co se týče táhla škrticí klapky, nebude to nic jiného, než kdybyste měnili sání a karburátor na svém původním motoru. Ostatně prodávají dlouhé bloky a pokud byste chtěli, mohli byste znovu použít své původní sání a karburátor.
Další věc jsou náklady. Nechal jsem si postavit mnoho motorů v místních dílnách a pokud si jen nenecháte díly obrábět a sestavovat si je sami, nakonec moc peněz neušetříte, pokud vůbec nějaké. Zvláště pokud se vydáte dlouhou blokovou cestou a použijete spoustu originálních dílů.
Diskuse
Pokud hledáte motor do boxu pro váš Bronco, věnujte pozornost záručním podmínkám BluePrint.
Zkrátka: Vybral jsem si BluePrint a teď jsem za svou práci srazil tisíce dolarů.
Koncem září jsem si nechal nainstalovat motor do boxu BluePrint poté, co můj původní zemřel. Záběh proběhl bez problémů, tak jsem se rozhodl odvézt svůj vůz 74 mimo stát na autosalon (145 km). O víkendu žádné problémy, ale cestou domů, s pouhými 1000 km na motoru, se zadřel zvedák a opotřeboval vačku. Takže jsem pár hodin uvízl na krajnici a čekal, až mi návěs přiveze zpátky do dílny, kde mi motor nainstalovali (což mě kvůli vzdálenosti stálo pár stovek z vlastní kapsy).
Další den jsem zavolal do BluePrint a otevíral reklamaci, načež mi bylo řečeno, že jsou k reklamacím velmi klidní a že by to mělo být vyřešeno během chvilky. Uběhly dva týdny bez pípnutí od BP a jednoho nebo dvou telefonátů ode mě bez změny stavu. Takže můj bratr skočí na Facebook a napíše, že miluje svůj BP, ale jeho bratr nezažívá stejnou kvalitu produktů nebo služeb. Téměř okamžitě mi zavolají a slíbí mi, že můj problém bude eskalován na nejvyšší úroveň a brzy bych měl mít řešení. Můj mechanik potvrdí opotřebení vačky a špatný zvedák, na žádost BP zkontroluje olejový filtr a vanu, zda nejsou třísky, a oni pošlou nějaké díly. Můj mechanik pak pošle cenovou nabídku na montáž těchto dílů a my čekáme, čekáme a čekáme. Po týdnu, kdy můj problém „eskalovaný na nejvyšší úroveň“ stále ležel nečinně, volám znovu. Po měsíci trpělivého čekání, až provedou jejich tolik vychvalovaný záruční servis, už nejsem trpělivý.
Říkám jim, že můj zrestaurovaný 74 stojí na parkovišti v Nové Anglii a čeká, až se k jejich produktu dostanou, a já jsem čekal dost dlouho, potřebuji rozhodnutí, jinak bych byl nucen začít veřejně mluvit o svých zkušenostech s jejich produkty a službami. Buď schválí cenovou nabídku, nebo mi pošlou nový motor a šek na montáž. Opět je k akci potřeba veřejného napomenutí nebo pohrůžky. Změní kurz a rozhodnou se poslat nový motor a zaplatit za demontáž a vrácení starého. Skvělé... že? No... až na to, že neplatí za instalaci náhrady! Takže teď musím já nést náklady na instalaci, protože mi do motoru nainstalovali rozbitý zvedák. Nechápu, jak můžete tvrdit, že si stojíte za svým produktem, ale nehradíte plné náklady na výměnu, když se něco pokazí.
Pokud už nějaký máte a milujete ho, je to skvělé, ale pokud si kupujete přepravku, dvakrát bych si rozmyslel, než utratím těžce vydělané peníze za BluePrint.
Diskuse
http://www.reddit.com/r/projectcar/comments/1gyiaus/blueprint_engines_to_buy_or_not_to_buy/ Začnu tím, že tento příspěvek se v podstatě týká každého stavitele hot rodů s omezeným rozpočtem, bez ohledu na počasí, ať už je to Ford, Chevrolet, Dodge nebo křížení všech tří konceptů, koncepty jsou v podstatě stejné. Jsem zvědavý, jaký je obecný názor na motory Blueprint. Mám tedy Mercury Comet o objemu 6.4 litrů s původním pětišroubovým motorem 289 a motorem C4. Je kompletně originální, nikdy nebyl repasován a je velmi opotřebovaný, vodítka i kroužky jsou velmi opotřebované a není pochyb o tom, že by tento motor potřeboval repasovat.
Druhá možnost, motor Blueprint 302 361 hp s kompletním rozložením. Důvod, proč se přikláním k tomuto motoru před něčím jako 347, je zaprvé kvůli ceně a zadruhé, že je inzerován jako mírný silniční motor s vysokým podtlakem, který snadno zvládne různé podmínky. Dalším velkým důvodem je, že motory 347 mají velmi strmý úhel ojnice, a proto dost zatěžují ojnice, což není problém u motoru, který najede jen 1000 mil ročně, ale plánuji na tohle auto dát o dost víc. Chci, aby vydrželo dlouho, aniž by se opotřebovalo. Moje hlavní otázka se týká kvality motorů, které vycházejí z jejich závodu. Mám jednoho kamaráda, který si od nich koupil malý blok Chevroletu 383 435 hp a dal ho do svého Chevelle. Řídil jsem to auto a běželo to velmi dobře, táhlo to tvrdě. Motor má už pár let a nenajel s ním moc kilometrů, takže nemám žádný názor na jeho životnost. Ať už je v mém autě jakýkoli motor, najede s ním spoustu kilometrů.
Koupil si někdo na tomto subredditu motor z blueprintu a najel s ním pořádný počet kilometrů? Měl jste s ním nějaké problémy? Pokud ano, jaký byl jejich záruční proces? V roce 2021 jsem si koupil repasovaný Jeep 4.0 od Power Torque Engines a museli něco pokazit s těsnicími kroužky, protože kouřil jako vlak a spotřebovával hodně oleje. Vytáhl jsem ho, dal do auta motor s 80 000 kilometry najeto a neměl jsem žádné problémy. Zamítli mi reklamaci, protože motor rozebrali a tvrdili, že všechno vypadá perfektně, i když nemohli popřít problémy, které jsem měl s tím, že se opravdu hodně kouřilo. Odmítli mi vrátit peníze, takže zkrátka jsem přišel o 1500 dolarů. Od té doby, co se to stalo, mám obavy z koupě motorů z blueprintu. To je moje hlavní obava u motorů z blueprintu. Potřebuji vědět, jestli zruší záruku kvůli hloupým výmluvám, jako je ta stará dobrá výmluva, kterou firmy používají: „Díl musí být nainstalován v licencované dílně, jakákoli necertifikovaná instalace ruší záruku, tohle si nemůžete nainstalovat sami“, nebo jestli rovnou popírají, že s jejich produktem je cokoli v nepořádku, protože nechtějí platit. Neříkám, že s plánem je to tak, jen se snažím objasnit, že to tak není.
Diskuse
Blueprint 302
http://classicbroncos.com/forums/threads/blueprint-engines-are-a-mess.320190/ Takže jsem VELMI trpělivý člověk a chápu, že vždycky existují problémy, zejména s výrobou motorů. Loni v listopadu jsem volal do Blueprint Engines, abych si objednal kompletně upravený motor 302. Prodavač Andrew mě silně tlačil, abych si pořídil nový blok motoru 302, a řekl mi, že bude k dispozici do února. Poslal jsem jim 2 tisíce dolarů a byl jsem zařazen na „čekací listinu“. V únoru jsem volal Andrewovi a on řekl, že to bude hotové v první polovině března. V polovině března jsem volal a on řekl, že první týden v dubnu. Zeptal jsem se, co je za zpoždění, a on řekl, že je vysoká poptávka. Řekl jsem, že jsem na čekací listině a měl bych se jejich seznamem procházet bez ohledu na poptávku, protože by mi nikdo neměl předskakovat. Potvrdil, že se to neděje. Koncem dubna jsem volal a on řekl: „Jste číslo jedna na seznamu a váš motor je ve výrobě.“ „Motor dostanete minulý týden v květnu.“ Minulý týden v květnu jsem volal a zeptal se na stav, on řekl: „Slibuji vám“, že váš motor bude venku do 6. června (v červnu odjíždím na tři měsíce na pracovní cestu). Zeptal jsem se ho, jestli mají nějaké problémy s novým blokem, řekl, že ne, všechno je v pořádku. Nic od nich neslyším, tak jim dnes zavolejte. Andrew má teď nový příběh. Říká, že mi nemůže sehnat motor a že nevyrábějí žádné 302, protože nemají bloky, a nemůže mi říct, jestli a kdy motor dostanu. Zeptal jsem se, jak se můj motor vyráběl první týden v květnu, když neměli žádné bloky, a on říká, že právě zjistil, že žádné bloky neměli. Můj motor se nevyrábí, proč? Protože nemají žádné bloky! Žádné ostřílené bloky 302, žádné nové bloky 302, nic! Ptám se, proč webová stránka stále inzeruje „ostřílené“ 302 (což bych v tuto chvíli více než rád přijal), a on říká, že žádné ostřílené 302 nemají a už s ostřílenými bloky nevyrábějí a že jediný důvod, proč jsou stále na jejich webové stránce, je ten, že jejich dodavatelé možná nějaké ještě mají skladem. (Dává to vůbec smysl?)
Takže se ptám, jestli mají NĚJAKÉ řešení, jak si pořídit 302 nebo jejich 306 na bázi 302. Odpověď: NE.Zeptal jsem se, jestli mají nějaké řešení (jiný motor, dodavatel, cokoli), a on řekl, že ne. Hned dostanu vrácení peněz za 2 tisíce dolarů a hledám jinde. NIKDY jsem žádného dodavatele nekritizoval a vždycky jsem byl velmi chápavý, když nastanou problémy. Ale naši automechanici od Fordu potřebují vědět, kdy dodavatel příliš slibuje a podává velmi špatné výkony.
Pokud chcete 302, hledejte kdekoli jinde než v Blueprintu... jsou rozbité.
Dnes odpoledne mluvím s nadřízeným a pokud nějaké dostanu, poskytnu vám další podrobnosti. Pokud Andrew není bezradný prodejce, zdá se, že Blueprint už nemá v nabídce motory Fordu 302... alespoň ne teď ani v blízké budoucnosti. Natahovali mě skoro 8 měsíců! Zajímavé je, že na motory mají 30měsíční záruku. Zajímalo by mě, co dělají, když je blok motoru 302 vadný a v záruce??? Asi se bez motoru vyjede, dokud nenajdou motor 302. Takže mi zavolali z BP. Snaží se mi najít řešení. I když si nejsem jistý jejich „sliby“, řekli, že mi motor pošlou, až se v říjnu vrátím z pracovní cesty. V tuto chvíli musím odjet a nemám možnost motor dostat tak pozdě v procesu, dokud se v říjnu nevrátím. Andrew SLÍBIL, že bude mít můj motor připravený k odeslání, až se v říjnu vrátím. Protože jsem neměl moc na výběr (prodal jsem svůj starý 302, když jsem si tento motor objednal v listopadu loňského roku), souhlasil jsem. Nabídli mi, že mi ho pošlou zdarma.
Takže pro všechny z vás, kteří tohle čtete nebo uvažujete o motoru BP, zde je shrnutí:
1. Už nemají a nebudou mít žádné další „osvědčené“ motory 302 nebo 306.
2. Pouze platformy 302, které vyjdou z jejich výroby, budou mít novou blokovou verzi.
3. Jsou s výrobou bloků motorů značně pozadu a pokud se něco nezmění, počítejte s mnohaměsíčním čekáním.
4. Zdá se, že celá země trpí podobnými problémy s blokem motoru 302, takže je to do jisté míry pochopitelné.
5. Při nákupu bych se nespoléhal na načasování, které nabízejí, takže pokud motor potřebujete hned, můžete se podívat na jiné možnosti.