Příspěvky od 11:32 14. února 2009 až do 11:42 14. února 2009
20. Re: Re: 14. 02. 2009 - 11:42
Mirek - BigTwin_Jirka: podle mně to křidélko nahražuje trochu to potrubí, který když je dostatečně dlouhý, tak ho dokáže nahradit. Těm plynům se mírným zmenšením průřezu udělí vyšší rychlost. Když zavře výfukový ventil, tak jejich setrvačná hmota způsobuje pokles tlaku těsně nad ventilem a ideální je, když se to povede přesně v okamžiku, kdy se má ventil znovu otevřít. Vlastně tam udělají svojí hnmotností místo pro plyny, který tam teprve po otevření ventilu vlítnou. Tak se s využitím hmotnosti výf. plynů zvyšuje rozdíl tlaku před a za ventilem a čím větší rozdíl, tím ochotněji pak dojde k vyrovnání tlaků = vyfouknutí spalin, které nebudou pohyb pístu tolik brzdit. Proto se svody všemožně tvarujou a dbá se na jejich bezvadnej vnitřní povrch, aby ty zplodiny získaly co největší rychlost a pomohly "odsát" z motoru ty následující. Ve skutečnosti se ale jedná o velmi nepatrný změny tloků, který takhle popisuju jen kvůli principu. Teď si představ, že se to netrefí a zrovna v okamžiku, kdy je zpětný tlak plynů největší. To ten motor by měl motorovou brzdu - klapku na výfuku."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
19. Re: Re: 14. 02. 2009 - 11:41
BigTwin_Jirka - Mirek: Prý se to dává i do Hot-Rodů bez tlumičů a bez katalyzátorů. Tlak plynů se přes to křidélko sníží (rychlost se zvýší) a pádí to dál potrubím. To nebylo pro Tebe Mirku, ale snad tady to kvákání zajímá i někoho jiného."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
18. Re: Re: 14. 02. 2009 - 11:41
Mirek - BigTwin_Jirka: To vypadá spíš na věc, kterou honíš krouťák v určitým režimu. Je to věcí HD = 4x míň válců, ne? Nevím, na živo jsem to neviděl, ale funkci jakž takž chápu :-)"i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
17. Re: Re: 14. 02. 2009 - 11:41
BigTwin_Jirka - Mirek: S průřezem máš pravdu, ale existuje jedna výjimka: K vytvoření zpětného tlaku a lepšího pulzování na straně výfukových ventilů se u závodních aplikací používají vložky-kroužky přímo odchodu z hlavy. Mají průžez ve tvaru stočeného obráceného křídla a na ně se dá aplikovat přímo výfuk bez tlumiče a bez katylyzátorů. Bez těchto kroužků motor škytá a pokulhává."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
16. Re: Re: 14. 02. 2009 - 11:40
Mirek - CAMARO 78: Určitě se musí podřizovat průřezu výf. kanálů v hlavě a shodnej je pro danej případ optimální, hlavně nesmí bejt menší. Když jsou větší, musí k tomu být důvod, jako např. je jedno, jak to jede v rozsahu 0-4000, hlavně že to má nástup od 4500 - 6500, kde je potřeba pekelnej zátah. Ale to už je zas jiná kategorie a tyhle věci se obvykle pilujou na brzdě."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
15. Re: Re: 14. 02. 2009 - 11:40
BobAsh - Mirek: ve většině naprosto souhlasím - možná až na poslední větu, pokud se jedná o veterána. Tam naštěstí nikdo neřeší emise a v podstatě ani hluk, takže se daj bez problémů použít i solidní výfuky..."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
14. Re: 14. 02. 2009 - 11:39
CAMARO 78 - Mirek: Dle mého názoru čím delší svody, tím níže kroutící moment. Ale jak velkou roli v tom hraje průměr samotných svodů? Na internetu jsem četl že by měli být minimálně stejné a nebo větší než výfukový kanál na hlavě válce."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
13. 14. 02. 2009 - 11:38
Mirek - Bob Ash: jedna věc na plechových svodech je oproti sériový litině ta, že každej válec má svoji rouru, na což jsem pozapoměl. Dál je to ale fakt o dýlce, což kluci potvrdili tím, že krátký svody jsou jiný než dlouhý, nicméně k podstatným změně dochází vždy ve spojení s tím, co se za ně šroubuje. Existuje jedna teorie (opakuju teorie), že čím delší výfuk (samozřejmě to má svý rozmezí), tím se posunuje krouťák "dolů" a má to i svou logiku."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
12. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:38
BigTwin_Jirka - CAMARO 78: Jo, my jsme tam měli tyhle trumpetky a nebylo to ono"i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
11. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:37
CAMARO 78 - BigTwin_Jirka: A z toho důvodu jsem ty svody měnil. Ty krátké jsou prostě k ničemu. Nemá to krouťák od spodu. Což ubírá to na čemž je americkej motor postavenej."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
10. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:36
BigTwin_Jirka - Bob Ash: Všichni teoretizují, vezmu to tedy z praktické stránky. Ladili jsme bráchovo 2008 Shelby GT, měli jsme k dispozici jak krátké nerez svody, tak dlouhé, navíc normální katalyzátory a dynaflow propustné katalyzátory. Auto jsme zkoušeli i bez katalyzátorů, ale mělo příšerný zvuk a proto jsme koupili nakonec ty propustné katalyzátory. Nemáme brzdu, takže výsledky vycházejí pouze z jednoduchého měření stopkami, ladění motoru se provádí průběžně pomocí SCT flash (monitorování parametrů lambda sond, detonací a tak podobně a následná korekce managementu motoru)."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
9. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:36
Bob Ash - Mirek: jenom k tomu přidám pohled člověka, kterej je na veškerou mechaniku lama, a řídí se prostě tím, co kde viděl, co si kde přečetl od lidí, který tomu rozuměj mnohem víc než většina z nás a občas něco málo i co sám pozoroval na svojí plečce..."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
8. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:35
Mirek - CAMARO 78: ok, jen jsem komentoval ty svody, kterým se podle mýho přisuzuje zbytečně velká důležitost. Mají svý opodstatnění, ale jak jsem psal, tolik muziky nehrajou, ty hlavní koně jdou prostě odjinud. Laboraci s výfukem ti nezávidím, je to velikánská věda a mnohdy i štěstí. Tam hraje roli ještě víc veličin, který se navíc měněj, takže trefit to je fakt loterie. Tam to hledat je peklo. Prostě uvidíš. Kolikrát se namontuje stejnej výfuk na dva shodný motory a ten jeden prostě pojede míň. Proto je třeba brát s rezervou ty údaje, kolik ten či onen výfuk, svody, karbec, vačka atd. přidají motoru na výkonu. Amíci jsou především šikovný obchodníci. Jednou jsem se byl dívat na FB, kterej kdyby měl výkon podle toho, co tam je namontovaný, tak má 450 koní a přitom se mi zdálo, že jede jen o trochu víc, než sériovej SB... Ale víš jak, třeba se mi to fakt jenom zdálo a že to jede jsem si nějak nevšim :-)))"i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
7. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:35
CAMARO 78 - Mirek: Prima počtení. Jsem rád že to má hlavu a patu a není to příspěvek typu vymejšlíte pí****** a tak dál... Z Tvého příspěvku jsem si i vyplnil několik vědomostních mezer ze kterých budu do budoucna vycházet."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
6. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:34
Skalik - Mirek: netvrdim, ze ochlazeni motorovyho prostoru bude zrovna u kamara do kteryho fouka vsudyma ten duvod instalace. To ze svody nebudou vyzarovat tolik tepla je dobra vlastnost, ale duvod proc to camaro 78 instaluje je hlavne ve zvyseni rychlosti vyfukovych plynu. Neumim dat presna cisla, ale za predpokladu, ze teplota vyfukovych plynu bude na konci svodu +20°C oproti neomotanejm, tak na koncovce to muze delat dejme tomu +2°C, coz je sice malo, ale lepsi nez nic a hlavne kdyz uz to delas, pro to tam nedat ze? Navic Camaro 78 jezdi a bude jezdit s tim autem po okruhu motor dal silnej, tak proc mu nepomoc i kdyz zanedbatelne vyfukem."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
5. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:34
Mirek - CAMARO 78 (13670)+ Skalik: Děkuju za vysvětlení. Měl bych k tomu jen pár poznámek. Pokud by se výf. plyny ve svodech měly udržet co nejteplejší proto, aby byly "nejřidší" a šly rychle ven, potom by musely dole končit... Tady ale pokračujou dál trubkovým chladičem o docela velké činné ploše, který je tutově ochladí. Laděnej výfuk zde udělá mnohem víc, než obyčejný svody o zanedbatený délce vzhledem k délce celýho výfuku. Je třeba si uvědomit, že laděnej výfuk se ale ladí na oblast, ve který z toho chci vycucnout co nejvíc a tedy na plnej kotel, takže montáž takovýho výfuku může rozhodit parametry motoru v jinejch režimech a to někdy i docela podstatně."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
4. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:34
CAMARO 78 - Mirek : Nevím co je na tom tak nepochopitelného :-) Asi sis to špatně přečetl a nebo jen špatně pochopil. Je to přesně tak jak říká Skalik."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
3. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:33
Skalik - Mirek: takze, omotovasa se proto, aby svody zadrzovaly teplo v sobe, plyny tak rychle nechladnou -> rychleji proudi -> lepsi vyplachovani hrnce. Jako dalsi vyhoda je, ze plyny rychleji proudi pryc a teplo je izolovano ve svodech a tak neni tolik vyzarovano do motoroveho prostoru. Proto je vzduch v motoru chladnejsi a cim chladnejsi tim vic kysliku -> tim lepsi horeni"i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
2. Re: přesunuto 14. 02. 2009 - 11:33
petrklm - zkusím odpovědět za něj - omotáním svodů chce snížit množství vyzařovanýho tepla z jejich povrchu, v motorovým prostoru pak bude o něco chladněji... No, připadá mi to trošku přitažený za vlasy, protože to bude nejspíš pár desetinek stupně. Mě by dělal problém ten vnější povrch izolační pásky, protože má díky vláknům ohromně velkej povrch a tudíž i při nižší teplotě bude hodně topit - něco jako žebra navařený na známý žebrový roury pro topení. Ale já nejsem kovanej v motorovejch úpravách, třeba to smysl má."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
1. přesunuto 14. 02. 2009 - 11:32
Mirek - asi tomu nerozumím, ale dost dobře nechápu, jak můžeš zvýšením teploty svodů ovlivnit teplotu nasávanýho vzduchu... navíc si myslím, že je velmi žádoucí, aby motor nasával vzduch o pokud možno co nejvyšší hustotě...vůbec mi připadá, že tím laborováním se svodama tak trochu plýtváte energií(a financema)..."i personaly hate flowmasters. EVERYONE and there grandma has them around here..."
Podpora rozvoje (reklama)
(c) 2005-2013, USMotors
Při potížích napiste na info@usmotors.cz)